Friday, December 28, 2012

ANTARA RAGBI DAN BOLA SEPAK





Tu Dia ibarat terbang di awan mendung!!

Pemain Stroke sedang diawang awangan apabila berjaya mengalahkan Liverpool


Dan sekali lagi Liverpool dikejutkan daripada terawang awang dengan lamunan sebelum ni...
dan sekarang prestasi Liverpool dah macam Roller coaster




Jadi jangan risau next game Liverpool akan menang....



Apa yang aku nampak Pasukan Stroke ni memang ambil semangat pemain ragbi.... sampai amik coner kick pon macam style ragbi!..... Memang HODOH tapi sangat berkesan.....ternyata style begini  memang berkesan kalau jumpa team yang main bola macam budak baik seperti Liverpool....
kadang kadang dalam bola sepak kene ada sedikit kejahatan  ketika main bola macam pasukan Setan Merah dan Pasukan Invincible Arsenal dulu,  midfield dan defand dorang yang ala ala mafia membuli team lawan dan kuat provoke pemain lawan yang ada kad kuning supaya mengutip kad kuning kedua...  Contoh pemain Liverpool yang ada keteria ni Hypia dan Mascherano dulu..kalau sekarang mungkin Agger dan Skertel tu pon dah dilatih jadi baik dan bersopan santun ketika dipadang walaupon badan penuh tatu... mungkin tatu tu bukan menunjukan diaorang seorang samseng tapi lebih kepada seorang artis...


Walaupon bolos tiga gol, pada aku tak menyalahkan sangat pemain defand Liverpool kecuali pada aku, kalau BR nak berjaya dan tak kalah tolong gantikan keeper yang boleh save bola bola yang Liverpool bolos tu aku rasa keeper macam keeper Stroke lebih meyakinkan aku....

Aku sebenarnya tak tergamak nak salahkan Suarez tapi kalau lah dia boleh kurang kan sikit mensia siakan peluang yang terhidang.... Tapi secara rambang aku boleh salahkan cara Liverpool menyerang...  aku pon tak tau kenapa...mungkin kita tak ada pemain tengah yang kreatif macam Xavi dan Ineasta....  Pada aku di bahagian tengah  langsong tiada kreativiti dan tiada hantaran through pass
Aku sebenarnya harapkan pemain seperti Sahin dan Suso untuk lakukan tu ...tapi apakan daya, yang seorang tak berdaya saing  EPL dan seorang lagi terlalu muda....

 tak tau kenapa di awal musim Liverpool di sogokan dengan permainan Tiki taka dan sekarang dah kurang sikit.... mungkin dah sedar diri...tapi apa pon pelan kertas kerjanya masih sama dengan formasi 4 3 3

Barcelona mengimplitasikan teknik ini dengan berkesan Pedro dan Alexi atau  villa dan Tello  pada aku adalah penyerang.... Tapi bergerak disebelah sayap Dan Messi pula adalah midfilder yang akan mengakhiri segala gerakan yang dibuat sedangkan dia menerobos masuk dari sebelah tengah...mereka hanya lah decoy yang mengaburi mata pemain pertahan,  gerakan dimulakan dari messi di bahagian tengah hantara throuh pass dari Ineasta atau Xavi...ruang menarik untuk pedro, atau Alexi untuk score( kadang kadang terus score dari posisi ini ) pertahan mengawal mereka tapi bola dihantar pada Messi dan walaaaaa......



Ini yang kurang pada Liverpool sekarang


3 pemain diatas dan Liverpool hanya ada Suarez... pemain lawan melakukan kerja dengan mudah....jaga Suarez semuanya beres.... Sterling dah hampir hampir pada ciri ciri tu tapi finisher pula kelaut biru pulak....Kalau lah Gerrad muda macam dulu uh.....







 






1 comments:

Anonymous said...

pecat brendon rogers!!!!! bawa balik king kenny !!!!!!